Berea unui splendid barulet timisorean, Viniloteca, Bereta TM a fost lansata in 2016. Primele 13 etichete au fost produse la microberariile Ground Zero (12 dintre ele) si Hop Hooligans (1), Bereta fiind cel dintai brand de artizanala mioritica care a functionat (pentru 2 ani) in regim gipsy-brewing.
La 1 iunie 2018, oamenii de la Bereta au dat drumul propriei microberarii, Bereta Brewing, amplasata in Giarmata, langa orasul care le-a dat nume.
In anul debutului, 2016, au aparut:
- IPA-ul Bereta ‘Ai Pi Iei
- Hazy / New England IPA-ul Bereta Juicebag (premiera nationala – declarata, in 2017, cea mai buna artizanala romaneasca pe ratebeer.com)
- American pale ale-ul Bereta Citro
Strocul a crescut simtitor in 2017, cand banatenii au venit cu sequels-urile Bereta Juicebag Simcoe Dry Hop si Bereta Juicebag Nelson Dry Hop (ambele, desigur, IPA-uri), Bereta One Down (eticheta care a marcat 1 an de existenta a marcii) & Bereta Nelson Galacticu’ (si ele tot IPA-uri) si imperial IPA-ul Bereta Times Are Changing.
Tot in 2017, in iulie, a aparut al 7-lea IPA al brand-ului, deliciosul Bereta Milk The Fruits: Apricots (editie aniversara pentru site-ul premium al online retail-ului de artizanala romaneasca, the one and only berero.ro).
In acelasi an, Bereta a inceput moda co-productiilor (reteta gandita de berarii a doua marci diferite). A fost, mai intai, Bereta & Ground Zero Imperial Juice, un imperial IPA gandit impreuna cu oamenii din Baneasa, produs la microberaria acestora din urma. In fapt, o combinatie intre intre Ground Zero Imperial Fuck si Bereta Juicebag, lansata in premiera pe piata in februarie 2017.
Apoi, prima colaborare cu Hop Hooligans: Hop Hooligans & Bereta Nutbusters, un Coconut Vanilla Smoothie IPA fabricat, desigur, acasa la ilfoveni.
In fine, o co-productie cu oamenii Bicazului, Wicked Barrel, materializata in dementialul Wicked Barrel & Bereta The Black Pot, un Imperial stout produs in Fabrica Ground Zero.
2018 a adus o noua co-productie cu Ground Zero, saison-ul Bereta & Ground Zero Orange Snow si o continuare a muncii comune cu Wicked Barrel, materializata intr-un nou Imperial stout: Bereta & Wicked Barrel The Black Pot – Bourbon Chips and Vanilla. Tot la inceput de 2018 a fost si vremea Hop Hooligans & Bereta Pulp Friction, o IPA produsa la ilfoveni acasa.
In primavara lui 2018, timisorenii s-au alaturat Hop Hooligans si Ground Zero pentru IPA-ul Hop Hooligans & Ground Zero & Bereta ∞ (Eight) Years O’Clock (produs de primii), dedicat celor 8 ani de existenta ai barului bucurestean Beer o’clock.
In iunie 2018, a fost inaugurata microberaria proprie si personala a timisorenilor din Giarmata, un sat din proximitatea imediata a Timisoarei. Pentru a onora momentul, cu aceasta ocazie au aparut pe lume 3 Berete aleatoare:
- IPA-ul Bereta Random IPA
- Imperial IPA-ul Bereta Random Double IPA
- American Pale Ale-ul Bereta Random Pale Ale
Tot in iunie 2018, timisorenii au avut vreme sa re-colaboreze cu Ground Zero pentru imperial IPA-ul Ground Zero & Bereta Roots Happy Roots, produs in capitala.
2 ani de Bereta au fost marcati, tot in iunie 2018, prin amplu-hamei-atul IPA Bereta Another One Down.
O luna mai tarziu, propria micro-berarie a timisorenilor a fost onorata sa intoarca serviciile de peste ani ale Hop Hooligans si sa gazduiasca colaborarea Bereta & Hop Hooligans White Diamond Whale, o peach IPA (90 kg de piersici & 8 kg de hameiuri Mosaic si Nelson) lansata la Hangar Gastropub in primul weekend de august.
Tot din august 2018, avem parte de a treia co-productie Bereta & Wicked Barrell, prima produsa in instalatia banateana: Hazy / New England IPA-ul Bereta TM & Wicked Barrel Speish Odyssey.
Pe final aceluiasi august, a aparut Bereta It Has To Start Somewhere, lansata in cadrul Bucharest Craft Beer Festival 2018.
La inceputul lui octombrie 2018, Viniloteca a gazduit lansarea oficialei a IPA-ei Bereta 8=D, (probabil) cel mai enigmatic nume de eticheta din industria locala. In aceeasi luna, ne-am pomenit cu Bereta 8==D, un, desigur, double IPA.
O luna mai tarziu, ne-am pomenit cu Bereta & La Pizza Napoletana Margherita, prima bere pe baza si de pizza din arealul romanesc, un Basil Wheat Ale. La 10 luni distanta de la prima editie, noiembrie 2018 a adus si Hop Hooligans & Bereta Pulp Friction 2, o IPA produsa tot la Fabrica Hop Hooligans.
In decembrie, timisorenii au tras tare:
- Bereta No Dry Hop e abia al doilea Kölsch al patriei, dupa Deranj Blonda.
- Bereta & Wicked Barrel Morning Shot e un (breakfast/coffee) imperial stout cu totul special, a 4-a colaborare cu Wicked Barrel boy
- Bereta & armando.otchoa Big Bang e un saison pe baza de iasomie realizat in colaborare cu Armando Otchoa, patronul magazinului budapestan Csak a Jo Sor (Only good beer).
2019 a inceput cu session IPA-ul Bereta Little Sister, cea mai slab alcoolizata eticheta a brand-ului de pana acum.
A fost rost, apoi, de primele doua episoade ale seriei BBC (Bereta Brewing Community), proiect lansat in toamna lui 2018 care predispune la colaborarea dintre berarii banateni ai Bereta si feluriti confrati, mai mult sau mai putin amatori, din restul tarii:
- imperial IPA-ul Bereta Brewing Community (BBC) Double IPA (Collab with Draso).
- coffee stout-ul Bereta Brewing Community (BBC) Vanilla Breakfast Stout (Collab with Blackout Brewing)
De 1 martie, ceva alb-rosu n-a fost. A fost, insa, black IPA-ul Bereta Dark Side of the Hops. Era doar preambulul tripletei all-black (Imperial Stout-uri, cu ABV 10.5%), lansate impreuna cu colegii de magie neagra de la Wicked Barrel:
- Bereta & Wicked Barrel The Black Pot – Pistachio And Vanilla
- Bereta & Wicked Barrel The Black Pot – Coffee, Cacao Nibs And Chili
- Bereta & Wicked Barrel The Black Pot – Bourbon Chips and Vanilla (relansare la un an de la premiera)
Tot in martie 2019, a aparut si primul lager din portofoliul timisorenilor. A treia eticheta din campania BBC (Bereta Brewing Community) a fost India Style Lager-ul Bereta Brewing Community (BBC) Hoppy Lager (Collab with Mihai Haze).
Timisorenii au tinut ritmul si in al doilea trimestru al lui 2019, care a debutat cu al patrulea titlu BBC, si anume Bereta Brewing Community (BBC) Berliner Weisse cu Gutui (Collab with Ionuț Bătrînache), primul Berliner Weisse al patriei care nu e produs de Hop Hooligans.
A urmat prima eticheta purtand noul logo al brand-ului, a 400-a a industriei romanesti: Bereta & One Two Pineapple Gose, colaborare cu debutantii de la One Two, al 3-lea brand al Timisoarei.
Bereta e de gasit (nu doar) in locantele enumerate aici