Festivaluri Vom bea craft si vom fi liberi – Bucharest Craft Beer Festival – Editia 2 – 2017
Festivaluri

Vom bea craft si vom fi liberi – Bucharest Craft Beer Festival – Editia 2 – 2017

Verde Stop Arena are aceeasi adresa ca ex-Zone Arena, dar geografic e plasata cu cativa zeci de metri mai aproape de Lacul Tei. Intre cele doua arene, se afla o tribuna napadita de arbusti a unui fost stadion de fotbal, de pe ale carei trepte care fidelii noului spatiu de relaxare bucurestean isi regleaza obiectivele pentru poze mistoace.

bucharest craft beers festuval Bucharest Craft Beer Festival - 41

Pietrisul si asfaltul care ne-au chinuit talpile la concertele Aerosmith ori Bob Dylan s-au pierdut undeva in amintire. Noul spatiu (ma rog, era cu adevarat nou in 2016) ne asteapta pe iarba unui fost stadion de fotbal pe care organizatorii o decoreaza cu baloti de paie pe care copiii le smotocesc in fel si chip, cu banci de lemn pe care fasii de panza alba le feresc partial de soare, cu corturi sobre si tejghele multi-colore, cu puzderie de catei alergand haotic si biciclete parcate regulamentar, cu multa lumina si inca mai multe zambete.

Bucharest Craft Beer Festival - 2

Bucharest Craft Beer Festival a venit pe lume in toamna anului trecut si s-a facut festival mare in vara lui 2017. Pe care a si adus-o in oras in weekend-ul 9-11 iunie. Ma rog, a adus-o sambata, pentru ca vineri am mai avut parte de inca o mostra ploaie & oarece vant & racoare-bine, ca sa nu uitam iarna din care venim. Si dupa o prima seara in care doar cateva zeci de oameni, poate 100 au cantat cu Byron, multimea a dat navala in sambata marii finale a lui Halep si in duminica la decimei lui Nadal.

Vestea buna este ca toate micro-berariile care s-au prezentat la editia princeps au revenit pe baricade. Am avut din nou parte de Terapia timisoareana, Zaganu de Prahova, Ground Zero din Baneasa, Nemteana din Roman, Igazi Csiki Sor (acum re-branduit Tiltott Igazi Sor – in traducere, Adevarata Bere Ciuc a devenit Adevarata Bere Interzisa) din Sansimion (Harghita), Sikarude Militari, plus cidrariile Clarks do Leresti (Arges) si Harvester do Zimbor (Salaj). N-a lipsit nici (inca) fab-less-ul Bereta TM, a carui nano-fabrica e aproape de inaugurare.

Zaganu si-a relansat Adonis-ul (si a propus spre vanzare un tricou demential), Sikaru a propus un trio Griffin (Green – IPA, Relaxed – Amber Ale, Tropical – American Pale Ale), Nemteana a smuls urale cu a sa Aramie, Harvester si-a lansat Cidrul de Pere, Dobro a turnat din nou Clarks frumusetilor orasului (artizanala fiind pentru bere & cidru cam ce e Guerrilla pentru FM).

Bucharest Craft Beer Festival - 4 Bucharest Craft Beer Festival - 6

Obisnuiti de-ai locului (au organizat si/sau sustinut deja cateva evenimente la Verde Stop de-a lungul primaverii), bucurestenii de Ground Zero au produs surpriza editiei, aruncand pe piata noua marca, Deranj, gandita pentru rafturile Carrefour & co. Deranj Oranj si Deranj Blonda au avut un succes comparabil cu cel al marcii-mama.

Bucharest Craft Beer Festival - 7 Bucharest Craft Beer Festival - 11

Totusi, Ground Zero a fost detronata in fruntea topului gustului public (castigase premiul de popularitate in 2016) de vecinii de la Hop Hooligans, al caror desant impresionant (8 soiuri plus Nutbuster-ul celor de la Bereta TM, prezenti si la standul GZ cu One Down) luind caimacul. Respectand evidentele, oferta Hop Hooligans e teribil de apetisanta si, sa speram, un imbold serios pentru concurenta.

Bucharest Craft Beer Festival - 8 Bucharest Craft Beer Festival - 9 Bucharest Craft Beer Festival - 10

La capitolul new-entry, ne-am bucurat de constantenii de la Cazino (care si-au lansat, cu ocazia targului, amber ale-ul Cazino Craft Brown), bucurestenii de la Perfektum si (inca) fab-less-ii sibieni de la 1717 Bere Artizanala (productie momentana in Germania) si clujeni de la Bere a la Cluj / Cosmospolit (deschiderea fabricutei din orasul TIFF e iminenta).

Bucharest Craft Beer Festival - 25 Bucharest Craft Beer Festival - 13
Bucharest Craft Beer Festival - 26 Bucharest Craft Beer Festival - 15

On the not so bright side, participarea externa a fost destul de subtire (doar bulgareasca Glaurus din Varna), dupa cum si epuizarea stocurilor (intamplata in septembrie trecuta la mai multi producatori) nu s-a mai repetat. E drept, in cazul de pe urma, e posibil sa fi contat vremea proasta din vineri si experienta berarilor care au adus marfa suficienta.

All in all, o continuare datatoare de speranta a evenimentului-pionier de acum 9 luni si un upgrade entuziasmant al acestei micro-industrii creative care ameninta sa se transforme, cu oarece noroc si suport popular, intr-un mic fenomen. Vorba unui prieten, e al dracului de greu sa revii la halba traditional-indoita-si-grabnic-fermentata dupa asa delir de ale & co.

Craft beer-ul ne educa papilele. Asa cum ByronE.M.I.L.Bizarii ElefantiOCS si ceilalti ne educa timpanele. Asa cum fiecare intamplare de soiul celei de care e vorba in povestea de fata ne educa in spiritul miraculosului fapt de a fi liberi.

Bucharest Craft Beer Festival - 32

Textul de sus jos a aparut, sub titlul “Vom bea craft si vom fi liberi”, pe dordeduca.ro, in iunie 2017

Festivaluri,