Starea Artei Ritmul draftului mioritic: 1 bere nouă la 2 zile
Starea Artei

Ritmul draftului mioritic: 1 bere nouă la 2 zile

90 de zile au adunat primele 3 luni ale anului. Conform tradiției non-bisecte.

44 de noi etichete de bere artizanală au fost lansate în aceeași perioadă a lui 2019. Conform proaspetei tendințe din mini-industria românească de profil.

1 etichetă nouă la fiecare 2.04 zile, ca sa fim riguroși. 1 bere la 2 zile, ca sa ne iasa titlul!

Daca ritmul se menține, vom încheia anul cu 176 de nume noi (față de 168 în 2018). Doar că trendul e de așteptat sa crească pentru ca primavăra abia ce a inceput si, desigur, serile calde (și) cu bere se țin :)!

În total, la finalul lui martie 2019, număram 393 de etichete de bere artizanală românească, produse de 56 de branduri în 38 de microberarii.


Ilfoveanul Clandestin Beer (cu fabrica proprie in Popești-Leordeni) si clujeanul Player One Brewery (gipsy-brewer găzduit de concitadina Fabrica Kutuma) sunt cele 2 branduri care au aparut în primul trimestru al lui 2019.

Respectând tendința anului 2018, Hop Hooligans si Bereta au dominat piata din punct de vedere al numarului de noi aparitii și în primul trimestru al lui 2019. Am avut parte, așadar, de:

On the less bright side, doar 16 branduri au propus etichete noi (29% din total). Nici una dintre cele 4 marci ale Sibiului, de pildă, nu a adus ceva proaspăt pe tejghea în 2019. Până acum.

Info despre evoluția fiecărui brand sunt de găsit aici.


Din punct de vedere al stilurilor de bere cărora le corespund berile lansate, până acum, în 2019, liderul traditional al pieței românești, IPA-ul (vezi analiză aici), și-a confirmat renumele, bifând 9 din 44 de etichete. Topul arată dupa urmează:

Făcând un mic zoom-out, se poate însă observa că dominația familiei Anglo-American Ales (din care face parte întreaga suită de IPA-uri, mai puțin Black IPA-ul) a fost serios amenințată, în perioada ianuarie – martie 2019, de familia Stout & Porter: scor 21 – 14.

Se vede treaba că temperaturile joase au împins producătorii către lichide cu cantitate de alcool ridicată. În doar 3 luni, am înregistrat 6 noi Imperial Stout-uri (față de 15, cât numărasem de la începuturile din 2011 până la finele lui 2018) și, în total, 10 titluri cu ABV peste 8%!

Să nu uitam că, din februarie, avem un nou lider al nivelului de alcool, co-producția româno-bulgară Hop Hooligans & White Stork Caravanserai bifând 13% ABV. E drept, tot din acest debut de an, datează și prima noastră artizanală cvasi-non-alcoolică: Capra Noastră Trează.

La polul opus al belșugului, capitolele Lagers (doar 3 etichete noi) și Belgian-style ales (2 nume proaspete) au prestat mult sub așteptări. E drept, s-ar putea ca anotimpul să-și fi spus cuvântul și în acest caz.

Date despre toate tipurile de bere artizanală fabricate în România sunt de găsit aici.
Beercraft.ro folosește clasificările ratebeer.com.
Surse foto: paginile FB ale producătorilor

Starea Artei

2 responses to “Ritmul draftului mioritic: 1 bere nouă la 2 zile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *