Starea Artei

RomânIPA

La momentul 1 martie 2019, industria romaneasca de bere artizanala numara de 372 de etichete gandite de 55 de producatori in 37 de microberarii.

Urmand asezarea in stiluri / categorii propusa de ratebeer, avem 11 stiluri / categorii, raspandite dupa urmeaza dupa cum urmeaza:

Judecam strict prin prisma marelui derby ale (fabricata din drojdie care fermenteaza la suprafata butoiului, la temperaturi medii: 16 Celsius – 24 Celsius) – lager (fabricata din drojdie care fermenteaza in adancul butoiului, la temperaturi joase: 7 Celsius – 13 Celsius) si dam la o parte stilurile de granita (Fruit beer, Spice / Herb / Vegetable, Smoked, Low Alcohol, plus, desigur, Cider / Mead / Sake), reiese ca situatiunea la zi este:

  • ALES: 299 de etichete (80% din piata)
  • LAGERS: 49 de etichete (13% din piata)
  • Restul lumii: 24 de etichete (7% din piata)

Daca mergem pe urmele zoom-ului, atunci cele 11 stiluri / categorii se impart, la randu-le, in 55 de sub-stiluri / sortimente. Vedetele, la acest nivel, sunt, dupa cum urmeaza:

  1. IPA: 89 de etichete & 23.9% cota de piata
  2. Pale Ale American: 29 de etichete & 7.8% cota de piata
  3. Imperial IPA: 18 etichete & 4.8% cota de piata
  4. Imperial Stout: 18 etichete & 4.8% cota de piata
  5. Amber Ale: 17 etichete & 4.6% cota de piata
  6. Pale Lager: 11 etichete & 3.0% cota de piata
  7. Belgian Ale: 10 etichete & 2.7% cota de piata
  8. Saison: 10 etichete & 2.7% cota de piata

In fine, daca punem laolalta toate tipurile de IPA ale patriei,

rezulta ca 129 dintre etichetele patriei sunt, sub diverse forme, IPA-uri! Asta inseamna 34.68% din total, adicatelea 1 dintre 3 beri artizanale romanesti produse in cei 8 ani de cand exista mini-industria locala e o IPA!

Starea Artei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *